sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pienyritysten toiminta turvattava

Julkaistu sanomalehti 
Keskisuomalaisessa 16.2.2014

Pienyritysten toiminta turvattava

Elinkeinoelämän murroksessa kasvu on noussut yrityksiin kohdistuvista odotusarvoista suurimmaksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä yhteiskunnan rahoitus tulee täysimääräisesti yritysten toiminnan tuloksista. Nyt kun yhteiskunnallisen kulutuksen määrä ylittää reilusti tulot, odotetaan yrityksiltä kasvua. Tämähän on vanhemmuudesta tuttua. Kun teini on viikkorahansa tuhlannut, on tyhmien vanhempien vika, jos raha ei riitä viikonlopun huvituksiin.
Suomen runsaasta 300.000 yrityksestä kolmannes on yksin yrittäjiä. Alle 10 henkilöä työllistävien pienyritysten osuus on yli 90 %, aivan kuten muuallakin Euroopassa.
 Yksinyrittäjälle taloudellinen kasvu tarkoittaisi pidempiä työpäiviä. Tuntuu epäreilulta, että yrittäjiä pyydetään pidentämään jo ennestään pitkiä päiviä, samalla kun palkansaajat vaativat yhä lyhyempiä työaikoja.
Pienyritysten toimintaedellytykset ovat kuitenkin oleellisesti kaventuneet, sillä toimivien yritysten rahoituksen vakuusehtoja on tiukennettu samaan aikaan, kun maksuajat ovat markkinoiden taantuman vuoksi pidentyneet.
Rahoitusongelmat näkyvät erityisesti toiminnan murrostilanteissa, kuten sukupolvenvaihdosten ja uusien palvelutuotteiden kehitystyön yhteydessä.
Uusien yritysten perustamisen ja kovien kasvuvaatimusten rinnalle on viipymättä tuotava jo toimivien pienyritysten olemassaololle välttämätön vakuusjärjestelmä. Yhteisvastuullisen vakuuden turvin moni vaikeuksissa oleva toimiva pienyritys säilyisi, löytäisi toiminnalleen jatkajan tai jopa päätyisi tuolle kaivatulle kasvu-uralle.
Tomi Jylänki
varapuheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti