maanantai 11. heinäkuuta 2016

Itsensätyöllistämisen tukipilarit

Itsensätyöllistämisen tukipilarit

Jotta mahdollisimman moni voisi työllistää itsensä turvallisesti, tarvitaan erilaisia ja uusia tapoja apuun. Työkokeilu ja sparraus toimivat näissäkin tapauksissa.

Työllistämisessä ei ole kyse vain perinteisestä työpaikasta palkansaajana, vaan tämän päivän mallit ovat lähempänä yrittäjyyttä itsensätyöllistämisen, jopa osa-aikaisen yrittäjyyden ohella.
Hallitus suunnitteleekin parhaillaan helpottavia toimia, jotta työttömästä itsensätyöllistäjäksi ja päinvastoin vaihdos helpottuu, ilman turhaa byrokratiaa. On siis paneuduttava myös siihen seikkaan, ettei innokas tekijä putoa tukiverkkojen ulkopuolelle ja jää tyystin yksin.  

Itsensätyöllistämisen kokeilemista on helpotettava vaikkei meistä kaikista yrittäjiksi olekaan.. Meidän on oltava kaikin keinoin apuna yrittäjyyden alkuvaiheissa, ensimmäisinä vuosina.

Ehdotankin, että alkaville yrittäjille on mahdollisuus saada "sparrausseteleitä" alkumetreille.
Yksikään yritys ei pyöri ilman myyntiä ja markkinointia joihin moni tarvitsee apua, jopa kädestä pitäen, konkreettisin vinkein. Jokainen voi oppia!
Tähän saakka näihin ei ole apuja herunut. Selityksenä on ollut kilpailun vääristäminen, mikä on todella menneen talven lumia, laatikon sisäistä ajattelua. Kun rahaa satsataan esimerkiksi starttirahan muodossa uusiin alkuihin, on panostettava siihen, että yritykset ovat mahdollisimman pitkäikäisiä. Heti alusta alkaen oikeilla raiteilla.

Itsensätyöllistämisen startin tukipilarina voidaan yhtä hyvin käyttää myös työkokeilua, jossa yrittäjäksi aikova voi ”harjoitella” ja katsoa toimivassa yrityksessä yrittäjän rinnalla yrittäjyyttä turvallisesti ja täten rohkaistua lähtemään yrittäjäksi varmemmalla pohjalla.

Oma kohtaisena kokemuksena kerrottakoon, että omassa yrityksessäni oli edellisvuonna työkokeilija, joka innostui yhdestä yritysideastani ja päätti lähteä yrittäjäksi harjoittelun jälkeen. Alku on tuolloin huomattavasti parempi kuin kylmiltään aloittaneella! Eräänlainen työnäyte tämäkin.


Sanna Jylänki

Yrittäjä

Rakennus- & ympäristölautakunnan jäsen
Ympäristö- ja terveysjaoston jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti