tiistai 15. marraskuuta 2016

Onko työn tekemisen muodolla väliä?

Onko työn tekemisen muodolla väliä?

Meidän ei pidä siis enää vastakkain asetella työllistämistä ja työn tekemistä muilla tavoilla. Ihmisten työnsaantimahdollisuuksien vuoksi itsensätyöllistäminen on yhä tärkeämpi toimintamalli tehdä töitä.

Suomi elää työstä. Ihmiselle työ on mielekästä tekemistä tuoden samalla elantoa. Yhteiskunta taas saa verorahoja paitsi ihmisten tuloista, myös kulutuksesta.
Ihminen voi paremmin, yhteiskunta voi paremmin, kaikki tykkää.
Mielekästä työtä tekevä ihminen on onnellisempi ja jaksaa uskoa huomiseen. Työtä meillä riittää, työn tekemisen muotoja pitää vain tarkastella uudesta näkökulmasta.

Työtä voi tehdä yrittäjänä, yhtiössä, yhdistyksessä, osuuskunnassa ja työntekijänä. Kaikki työ on yhtälailla arvokasta tekijälle sekä yhteiskunnallemme.
Helpotetaan siis työn tekemistä: vähemmän byrokratiaa ja parempi sosiaaliturva, suoja pahan päivän varalle.  Suuri osa ihmisistä kuitenkin haluaa tehdä työtä! On siis tarkoituksenmukaista mahdollistaa työn tekeminen - tekeminen pitää elämässä kiinni.

Tällä hetkellä työttömyysluvut ovat kuitenkin pökerryttävän suuria. Samaan aikaan yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien määrä lisääntyy kovaa vauhtia. Valtiovallan puolelta kannustetaan työllistämään, mutta pienyritykset eivät uskalla työllistää. Vaikka työtä sillä kentällä onkin.

Samaan aikaan yksinyrittäjiä ei juurikaan arvosteta, koska he eivät yleensä työllistä. Ikään kuin työllistäminen olisi ainoa oleellinen asia yhteiskunnassamme. Eikö se oikeasti ole työn tekeminen ja itsensä ja perheensä elättäminen? 
Lisäksi verkottuneet yksinyrittäjät työllistävät toinen toisiaan ja antavat näin toinen toisilleen työtä.

Ei vastakkainasettelua!

Työllistäviä yrityksiä tarvitaan. Yrityksen tehtävä ei kuitenkaan ole työllistäminen ja siksi mantra työllistämään kannustamisesta on typerä. Yritykset työllistävät, jos on markkinoita joilla ne voivat kasvaa. Kasvu taas johtaa työllistämiseen.

Eikä tämä suinkaan tarkoita sitä, että kaikki vaan yrittäjiksi. Ei. Työtä voi siis tehdä monella tavalla, kun vain tulemme pois laatikoistamme ja ajattelemme samat asiat uudella tavalla rohkeasti. Työllistäviä yrityksiäkin tarvitaan, niitä on ja tulee olemaan, mutta vastakkainasettelu näille kahdelle vaihtoehdolle on nähdäkseni täysin turhaa.  Jokaiselle, jolla on halua tehdä, tulee antaa vapaus tehdä.


Annetaan kaikille vapaus tehdä ja ansaita, maksaa veroja ja olla onnellinen. Ilman tarpeetonta, kallista ja kankeaa byrokratiaa!

Sanna Jylänki, yrittäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti